Vuosaaren satama
Tiedote

Laaja lakko uhkaa teknologiateollisuutta – vetovastuu palkkaratkaisusta siirrettiin sovittelijalle

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet laajasta lakonuhasta teknologiateollisuuteen. Työtaistelutoimet uhkaavat kaikkiaan noin 300:aa teollisuusyritystä, kaivosyhtiötä sekä suunnittelu- ja konsulttialan yritystä 14.1.2022 kello 00.00 alkaen, ellei sitä ennen löydy ratkaisua uusista työehtosopimuksista. Ilmoitusten mukaiset lakot päättyisivät 23. tammikuuta puolilta öin.

Teollisuusliitto ilmoitti myös ylityökiellosta ja vuoronvaihtokiellosta, jotka ajoittuvat samaan ajankohtaan lakonuhan kanssa. Kiellot kohdistuvat teknologiateollisuuden ja malmikaivosten sopimusaloihin kokonaisuudessaan.

Sähköliitto ilmoitti tukevansa lakolla ja ylityökiellolla Teollisuusliiton työtaistelutoimia.  

Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi pitää liittojen ilmoittamia työtaistelutoimia hyvin valitettavina. Painostuksen taustalla on palkkavaatimus, joka uhkaisi toteutuessaan suomalaisen työn kilpailukykyä ja iskisi siten kovaa tulevien vuosien muutenkin vaisuun kasvuun.

– Palkkaodotuksia nostatettiin julkisuudessa pitkin syksyä, vaikka taloudessa oli nähtävissä monia epävarmuuksia. Valitettavasti yhteistä näkemystä talouden realiteeteista ei löytynyt, ja viennin päänavausta haetaan jälleen kerran sovittelijan toimistosta. Tämä on valitettava toimintatapa ja ristiriidassa sen kanssa, että ammattiliitot puhuvat lämpimästi liittojen sopimustoiminnan tärkeydestä ja kehittämisestä. Yritysten luottamus järjestelmään ei tällä tavoin lisäänny, Ruohoniemi painottaa.

Lyhytnäköinen voimannäyttö ei ole kenenkään etu

Ruohoniemi toivoo, että talouden kokonaiskuvaan sopivat, kilpailukyvyn ja ostovoiman huomioon ottavat ratkaisut löydetään pikimmiten ennen työtaistelutoimien toteutumista. Painostustoimet ovat tulella leikkimistä ja oman oksan sahaamista. Yksistään lakonuhka aiheuttaa yrityksille monenlaista vahinkoa.

– Suomella ei ole varaa menettää mainettaan tällaisen lyhytnäköisen voimannäytön takia. Yritysten kilpailu maailmanmarkkinoilla on kovaa, ja tilauksille löytyy kyllä ottajia. Työpaikoilla ymmärretään varmasti ammattiliittoja paremmin, mitä seuraa toimitushäiriöistä ja asiakkaiden luottamuksen menettämisestä, Ruohoniemi sanoo.

– Teknologiateollisuus edustaa puolta Suomen viennistä. Noin 670 000 suomalaisella on työtä teknologiateollisuuden ansiosta. Tämänhetkisen, toistaiseksi vielä hyvän tilanteen ei pitäisi sumentaa silmiä pitkän aikavälin haasteilta. Emme saa toistaa samoja kilpailukykyvirheitä, jotka olemme tehneet liian monta kertaa nousukauden huumassa. Myös yritysten tilanteet vaihtelevat, ja monien yritysten kannattavuus horjuu tälläkin hetkellä kustannusten nopean nousun takia, Ruohoniemi muistuttaa.

Ruohoniemen mukaan työantajapuoli on hakenut neuvotteluissa ratkaisua, joka turvaa sekä palkansaajien ostovoimaa että yritysten kilpailukykyä. Tällainen tasapainoinen ratkaisu on myös palkansaajien etu ja takaa parhaalla tavalla ostovoiman ja työllisyyden vakaan kasvun.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi, puh. 040 833 9577