Jäsenhakemuksia tasaiseen tahtiin, yhteydenpito sopimuskumppaneihin tiivistyy

Jarkko Ruohoniemi
Blogi

Jäsenhakemuksia tasaiseen tahtiin, yhteydenpito sopimuskumppaneihin tiivistyy

16.9.2021 klo 13.20 |

Teknologiateollisuuden työnantajat ry hyväksyi ensimmäiset uudet jäsenet syyskuun alussa. Kolmessa viikossa kertyneet runsaat 200 jäsenyritystä on hyvä alku nuorelle yhdistykselle, ja jäsenhakemuksia tulee koko ajan lisää. Tästä on hyvä jatkaa!

Työnantajayhdistys perustettiin neuvottelemaan teknologiateollisuuden toimialojen valtakunnalliset työehtosopimukset. Ammattiliitot seuraavat jäsenmäärän kehitystä varmistaakseen sen, että työnantajayhdistyksellä on riittävän leveät hartiat edustaa teknologiateollisuuden toimialoja valtakunnallisessa neuvottelutoiminnassa.

Jos yritys on siis jo tehnyt päätöksen liittyä Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n jäseneksi, jäsenhakemus kannattaa laittaa vireille. Jäsenyyttä voi hakea tämän linkin kautta. Seuraavan kerran uusia jäseniä hyväksytään hallituksen kokouksessa 22. syyskuuta.

Yhteydenpito sopimuskumppaneihin tiivistyy

Nykyiset toimialan työehtosopimukset ovat päättymässä marraskuun lopussa, ja sopimusneuvotteluihin varaudutaan niin meillä kuin ammattiliitoissa. Neuvottelut ovat kuin suunnistuskilpailu, jossa maali (työehtosopimus) on jossakin kohdassa karttaa ja osapuolet lähtevät monta kertaa liikkeelle eri suunnasta. Neuvotteluihin valmistautumisessa kumpikin osapuoli asettaa kartalle omat rastinsa (tavoitteet), ja niitä lähdetään sitten yhdessä hakemaan.

Varsinaisten neuvotteluiden aloittamisesta ei ole vielä sovittu, mutta syyskuun aikana yhteydenpito tiivistyy. Tavoitteena on löytää yhteinen karttalehti ja yhteinen näkemys kartalle asetettavien rastien lukumäärästä.

Jotta sopimukseen päästään, asioihin on luonnollisesti löydettävä yhteinen näkemys. Tämä edellyttää liikkumista molemmilta osapuolilta ja rastien lähestymistä suurin piirtein samasta suunnasta. Osa etapeista löytyy ja osa joudutaan hylkäämään, kun yhteistä tulokulmaa ei löydy. Neuvottelutulokseen tarvitaan kuitenkin riittävä määrä yhdessä löydettyjä rasteja.

Odotan rakentavaa ja uudistavaa yhteistoimintaa.

Olen saanut olla useissa tilaisuuksissa kertomassa omista odotuksistani tulevalle neuvottelukierrokselle. Kaikissa tilaisuuksissa olen sanonut, että odotan rakentavaa ja uudistavaa yhteistoimintaa.

Odotukseni perustuu siihen, että neuvotteluihin lähdettäessä osapuolilla on jo yhteinen tavoite saada aikaan valtakunnallinen työehtosopimus. Sitoutuminen neuvottelutoimintaan, yhteinen tavoite ja toivottavasti yhteinen tahto uudistaa työehtoja antavat hyvän pohjan tuleville neuvotteluille.

Odotusten toteutuminen vaatii vielä paljon työtä. Muutamien viikkojen kuluttua voimme arvioida, kuinka olemme onnistuneet yhteisessä projektissamme neuvottelukumppaneiden kanssa.

 

Jarkko Ruohoniemi
Toimitusjohtaja, Teknologiateollisuuden työnantajat ry