Toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi
Blogi

Nyt on aika neuvotella paikalliset palkkaratkaisut

|
Toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi

Kannustan kaikkia jäsenyrityksiä, jotta yrityksissä käytäisiin rakentavat neuvottelut paikallisista palkkaratkaisuista.

 

Teknologiateollisuuden työantajat ry:n ensimmäinen neuvottelukierros on paketissa, ja uudet työehtosopimukset ovat voimassa. Nyt on aika käydä neuvottelut paikallisista palkkaratkaisuista, jotka ovat kaikilla teknologiateollisuuden sopimusaloilla ensisijainen vaihtoehto palkantarkistuksille.

Työntekijöiden ja toimihenkilöiden sopimuksissa paikallisen palkkaratkaisun sopimiselle on annettu aikaa 18.2.2022 saakka. Ylempien toimihenkilöiden ja tietotekniikan palvelualan osalta ratkaisut tulee tehdä viimeistään 28.2.2022.

Paikallinen ratkaisu on aina paras vaihtoehto.

Neuvottelujen käyminen kannattaa. Paikallinen palkkaratkaisu on aina sekä työnantajan että yrityksen henkilöstön kannalta paras vaihtoehto. Kun yrityksen tilanteesta ja palkitsemisesta käydään avointa keskustelua, se lisää yhteistä ymmärrystä taloudellisista reunaehdoista ja vahvistaa osapuolten keskinäistä luottamusta.

Talous- ja työllisyysnäkymien lisäksi neuvotteluissa oiva tilaisuus tarkastella palkitsemista kokonaisuudessaan ja miettiä yhdessä palkantarkistusten oikeudenmukaista kohdentamista. Paras paikka tällaisille keskusteluille on tietenkin yrityksissä, Helsingin kabineteissa tilannetta ei tiedetä.

Kun työpaikalla sovitaan palkankorotusten toteutustavasta, on tarkoituksenmukaista sopia myös siitä, minkälainen selvitys luottamusmiehelle tai henkilöstölle annetaan palkantarkistusten toteutuksesta. Selvityskin on helpompi antaa, kun se on yhdessä mietitty ja sovitettu paikalliseen ratkaisuun.

Kannustan siis paikallisia osapuolia neuvotteluun, jotta kaikkiin yrityksiin saataisiin paras mahdollinen palkkaratkaisu. Siitäkään ei pidä lannistua, jos ratkaisu jäisi jostain syytä syntymättä. Yhteinen keskustelu ja näkökulmien kirkastaminen on aina eduksi, ja lopputulos on toivottavasti parempi seuraavalla kerralla.

Neuvottelukierros ei tuonut suuria yllätyksiä

Lähtökohta viime syksyn neuvottelukierrokselle oli monella tavalla uusi. Teknologiateollisuus tekemä työmarkkinastrategian muutos ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n perustaminen loivat luonnollisesti uuden asetelman neuvottelupöytiin.

Odotin syksyn neuvotteluilta rakentavaa ja uudistavaa yhteistoimintaa. Tältä osin odotukset täyttyivät pääosin. Kaikissa neuvottelupöydissä pystyttiin keskustelemaan vaikeistakin asioista hyvässä ja rakentavassa hengessä. Myös työehtosopimusten sisältöjen uudistamisessa päästiin alkuun.

Teknologiateollisuuden työnantajat on järjestänyt uusien työehtosopimusten palkkaratkaisuista ja muusta sisällöstä webinaareja, joiden materiaalit ovat nähtävillä työnantajayhdistyksen nettisivuilla. Sivustolta löytyvät myös uudet työehtosopimukset.

Työsuhdepalvelumme auttaa jäsenyrityksiä, jos uusista sopimuksista on kysyttävää. Toki autamme muissakin työsuhdeasioissa.