Palacen talo
Uutinen

Neuvottelut keskeytyivät teknologiateollisuuden työntekijöiden sopimuksesta

30.11.2021 klo 14.51
Neuvottelut teknologiateollisuuden työntekijöiden uudesta työehtosopimuksesta ovat keskeytyneet. Teknologiateollisuuden työnantajat ja Teollisuusliitto tapasivat tiistaina, mutta neuvottelujen jatkamiselle ei löytynyt tässä vaiheessa edellytyksiä. Uutta neuvotteluaikaa ei toistaiseksi sovittu.

– Osapuolten näkemykset palkkaratkaisusta ovat valitettavan kaukana toisistaan. Tällä erää ei ollut edellytyksiä jatkaa neuvotteluja, sanoo Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi.

Ruohoniemen mukaan taloudessa eletään toki vahvaa suhdannevaihetta, kun korona-aikana patoutunut kysyntä purkautuu. Yritysten tilauskirjat kasvavat myös sen vuoksi, että lähes valmiita tilauksia ei pystytä toimittamaan asiakkaille komponentti- ja materiaalipulan takia. Palkkaratkaisua tehtäessä pitää kuitenkin nähdä pidemmälle ja ottaa huomioon myös talouden epävarmuudet, joita on poikkeuksellisen runsaasti.

– Samaan aikaan yritysten kustannukset ovat nousseet erittäin paljon. Tuoreet ostopäällikköindeksit kertovat, että teollisuuden tuotantokustannukset nousevat jopa mittaushistorian nopeinta vauhtia. Hyvästä markkinatilanteesta huolimatta kannattavuus on koetuksella monessa yrityksessä, Ruohoniemi muistuttaa.

Ruohoniemi toivoo, että neuvottelupöytään pystyttäisiin palaamaan mahdollisimman nopeasti. Ei ole kenenkään etu, että keskeisen vientialan neuvottelut takkuavat.

Teknologiateollisuuden vanhat työehtosopimukset päättyvät marraskuun lopussa, joten keskiviikosta alkaen toimialalla on sopimukseton tila.

– Olen ohjeistanut Teknologiateollisuuden työnantajien jäsenyrityksiä niin, että vanhojen sopimusten työehtoja on tarkoituksenmukaista jatkaa siihen saakka, kunnes uudet sopimukset saadaan aikaan, vaikka muodollisesti tällaista jälkivaikutusta ei ole, Ruohoniemi sanoo.

Lue myös: Neuvottelut keskeytyivät teknologiateollisuudessa - sopimukseton tila alkaa

 

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi, puh. 040 833 9577