tehdastyö
Uutinen

Sovittelu toimihenkilöiden työriidoista jatkuu tiistaina

Sovittelu teknologiateollisuuden toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden lakonuhista jatkuu tiistaina.

Sovittelija Jukka Ahde ratkoi maanantai-iltana Teknologiateollisuuden työnantajien ja Ammattiliitto Pron työriitaa, mutta maaliin ei vielä päästy. Sovittelua jatketaan tiistaina 7. helmikuuta.

Myös ylempien toimihenkilöiden (YTN) työriidan sovittelu jatkuu tiistaina 7. helmikuuta valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla. Viimeksi sopua yritettiin sunnuntaina.

Pron lakko uhkaa jo keskiviikkona

Ammattiliitto Pron toinen, kolme vuorokautta kestävä lakko uhkaa jo kuluvalla viikolla − keskiviikosta 8. helmikuuta alkaen − 18 teknologiayrityksessä. Liitto on ilmoittanut myös heti perään alkavasta viikon pituisesta lakosta, joka alkaisi 11. helmikuuta ja päättyisi 17. helmikuuta. Tämän uhan piirissä on 46 teknologiayritystä.  

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n toinen kolmen vuorokauden pituinen lakko uhkaa puolestaan 15. helmikuuta 40 teknologiayrityksessä.

Sekä Prolla että YTN:llä on myös toistaiseksi voimassa oleva ylityökielto sekä teknologiateollisuudessa että suunnittelu- ja konsulttialalla.

Teknologiateollisuuden uusista työehtosopimuksista on neuvoteltu koko syksyn ajan. Teollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen piirissä on yleissitovuus huomioon ottaen noin 54 000 henkilöä ja teollisuuden toimihenkilöiden sopimuksen piirissä noin 22 000 toimihenkilöä.

Osapuolet jatkavat neuvotteluja tietotekniikan palvelualalla

Tietotekniikan palvelualan sopimusneuvottelut jatkuvat edelleen osapuolten kesken. Neuvotteluissa on vielä auki myös tekstikysymyksiä.

Perinteisesti teknologiateollisuuden työmarkkinaneuvottelut ovat edenneet niin, että ensin syntyvät teollisuuden sopimukset Teollisuusliiton, YTN:n ja Pron kanssa. Sen jälkeen saadaan pakettiin muut sopimukset. Toki järjestyksestä voidaan poiketa, jos molemmilla osapuolilla on siihen valmius. Teknologiateollisuuden työnantajat solmii yhteensä kahdeksan työehtosopimusta.