sisäänkäynti
Uutinen

Teknologiateollisuuteen ilmoitetut työtaistelutoimet valitettavia, ratkaisut syntyvät vain neuvottelemalla

Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi pitää valitettavina Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n ilmoittamia työtaistelutoimia teknologiateollisuudessa. Uudet työehtosopimukset syntyvät neuvottelemalla, ratkaisuja hakemalla eivätkä yritysten liiketoimintaa hankaloittavilla työmarkkinahäiriöillä.

Teollisuusliitto ilmoitti teknologiateollisuutta ja malmikaivoksia koskevasta ylityökiellosta ja vuoronvaihtokiellosta, joka alkaa 4.12.2021 kello 00.00 ja päättyy 19.12.2021 kello 24.00. Myös YTN ilmoitti samaan ajankohtaan ajoittuvasta teknologiateollisuutta koskevasta ylityökiellosta, vapaa-aikana työasioissa matkustamisen kiellosta sekä liukuvan työajan liukumakertymän kasvattamisen kiellosta. Myös Pron ilmoittama ylityökielto koskee teollisuutta.

Ammattiliitto Pro ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN antoivat myöhemmin myös suunnittelu- ja konsulttialaa koskevat ilmoitukset ylityökielloista. Ylityökiellot alkavat 4.12.2021 kello 00.00 ja ovat voimassa toistaiseksi.

Myös Sähköliitto ilmoitti perjantai-iltana julkisuudessa ylityökiellosta ja vuoronvaihtokiellosta teknologiateollisuuden ja malmikaivosten sopimusaloilla. Kiellot alkavat 4.12. ja päättyvät 19.12. Liitto ilmoittaa tukevansa Teollisuusliiton neuvotteluja.

Tietotekniikan palvelualalle ei julistettu ylityökieltoa.

– Työtaistelutoimet eivät edistä uusien työehtosopimusten syntymistä. Painostustoimia kohdistetaan lisäksi kaikkiin Teknologiateollisuus ry:n jäseniin – myös työnantajayhdistykseen kuulumattomiin yrityksiin, jotka eivät ole edes päättämässä tulevasta työmarkkinaratkaisusta, Ruohoniemi huomauttaa.

Ruohoniemen mukaan on kuitenkin myönteistä, että liitoilla on edelleen neuvotteluyhteys ja neuvotteluja voidaan toivottavasti jatkaa pikimmiten. Työnantajapuolen tavoitteena on löytää ratkaisut niin pian kuin mahdollista.

Monissa yrityksissä puretaan parhaillaan koronakauden kysyntäpiikkiä, ja ylitöiden tekemiseen saattaa olla tarvetta toimitusten varmistamiseksi. Myös yrityksiä vaivaava osaajapula voi lisätä tarvetta ylitöihin. Mahdollisuus vuorojen vaihtamiseen olisi samaten kriittisen tärkeää koronaepidemian keskellä.

– Kaikki energia pitäisi käyttää sopimuksen syntymiseen eikä yritystoiminnan vaikeuttamiseen. Vaikka näkemykset palkankorotusten tasosta ovat kaukana toisistaan, ratkaisut voidaan löytää vastuullisella neuvottelutoiminnalla, Ruohoniemi sanoo.

On katsottava nenänvartta pidemmälle

Taloudessa menee juuri nyt hyvin, kun kuromme kiinni korona-ajan kuoppaa. Hyvän taloustilanteen keskellä on kuitenkin syytä tiedostaa, että esimerkiksi teollisuustuotannossa ollaan vasta koronaa edeltävällä tasolla. Olemme menettäneet kaksi vuotta kasvusta.

Ruohoniemi tähdentää, että valtakunnallisista työehtosopimuksista neuvoteltaessa pitää katsoa nenänvartta pidemmälle. Talouden kehitykseen liittyy monia epävarmuuksia, eikä niiltä voi sulkea silmiä. Teollisuuden kustannukset ovat myös nousseet ennätysvauhtia.

– Yritysten väliset erot ovat tälläkin hetkellä huomattavia. Suurta yritysjoukkoa koskevia sopimuksia ei voi mitoittaa yksittäisten, kaikkein parhaiten pärjäävien yritysten mukaan. Suomi on paininut vuosia heikon työllisyyskehityksen ja kilpailukykyongelmien kanssa. Päätä ei pitäisi painaa syvennykseen, kun nenä on saatu juuri pinnalle, Ruohoniemi sanoo.

– Vastuulliset ratkaisut ovat palkansaajien, yritysten, yhteiskunnan ja sopimusjärjestelmän etu, Ruohoniemi sanoo.

Teknologiateollisuuden kaikki työehtosopimukset päättyivät marraskuun lopussa.

Uutista täydennetty suunnittelu- ja konsulttialan sekä Sähköliiton osalta noin kello 17.15.

 

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi, puh. 040 833 9577