rätningin tekeminen
Uutinen

TES-neuvottelut junnaavat yhä, ay-puolen sopimisvalmius askarruttaa

17.12.2022 klo 16.04
Neuvottelut teknologiateollisuuden työntekijöiden uudesta työehtosopimuksesta jatkuivat lauantaina Teollisuusliiton kanssa, mutta valitettavasti edelleen ilman mainittavaa edistymistä. Neuvotteluihin tulee nyt joulutauko, ja työntekijäsopimuksen neuvottelijat tapaavat seuraavan kerran 3.1.2023.

Ammattiliitto Pron kanssa on sovittu neuvotteluja maanantaiksi 19. joulukuuta teollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöiden sopimuksista. Teknologiateollisuuden sopimusten neuvotteluaikoja voi seurata täältä.

Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi oli lauantain neuvottelujen jälkeen tyytyväinen siihen, että vaikeuksista huolimatta neuvottelut yhä jatkuvat ja toivottavasti myös ilman työrauhahäiriöitä.

− Vihdoin pääsimme syvällisempään keskusteluun palkkaratkaisusta, mutta näkemykset ovat edelleen kaukana toisistaan. Molempien osapuolten näkemykset ja perustelut on nyt kuultu, ja toivottavasti se ratkaisukin löytyy ennen pitkää, Ruohoniemi tähdentää.

Ay-puolen sopimisvalmius askarruttaa

Ruohoniemen mukaan neuvotteluja on koko syksyn vaikeuttanut epätietoisuus siitä, haluaako palkansaajapuoli sopia kuluvan vuoden aikana vai onko tavoitteena ihan tietoisesti siirtää ratkaisut ensi vuoden alkuun. Silloin umpeutuvat monien muidenkin alojen sopimukset, muun muassa kuljetusala.

− Pitkin syksyä on saatu vihjailuja ensi vuoden alusta. Kuluvalla viikolla SAK:laiset liitot kertoivat myös julkisesti yhteistyön tiivistämisestä, yhteisistä palkkatavoitteista ja mahdollisista koordinoiduista järjestöllisistä toimista. Onneksi neuvotteluille annettiin vielä mahdollisuus, Ruohoniemi sanoo.

Ruohoniemen mukaan työnantajapuolen yksiselitteinen tavoite on saada ratkaisut mahdollisimman pian, sillä yritykset eivät tarvitse yhtään lisää epävarmuutta. Palkansaajien huoli ostovoimasta on ymmärrettävä, mutta myös yritykset kamppailevat kohonneiden kustannusten, kannattavuushaasteiden ja heikkenevän suhdanteen kanssa. Nyt pitäisi löytää yhteinen polku ulos pattitilanteesta.

Teknologiateollisuuden kaikki työehtosopimukset päättyivät marraskuun lopussa. Koska uusista sopimuksista ei löytynyt yhteistä näkemystä ennen sopimusten päättymistä, toimialalla alkoi sopimukseton tila 1. joulukuuta alkaen.

Sovintolautakunnalta ei ratkaisua ylempien palkkaerimielisyyteen

Teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden palkkaratkaisuun ei löytynyt vastausta tessien mukaisesta sovintolautakunnasta. Lautakunta totesi perjantaina, ettei edellytyksiä sovintoesityksen tekemiselle ollut. Osapuolet eivät ole toistaiseksi sopineet jatkoneuvotteluajoista.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi, puh. 040 833 9577

Teknologiateollisuuden sopimusalojen pääneuvottelijat:

Toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi, 040 833 9577 (teknologiateollisuuden työntekijät)
Johtaja Johanna Laine, puh. 044 590 7209 (teollisuuden ylemmät toimihenkilöt, suunnittelu- ja konsulttialan ylemmät toimihenkilöt)
Työehtopäällikkö Mika Lallo, puh. 040 083 4412 (teollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöt, tietotekniikan palveluala)

@J_Ruohoniemi
@lainejoann
@mika­_lallo