Jos lakot alkavat, niillä vahingoitetaan yrityksiä ja työpaikkoja
Jos ilmoitetut lakot alkavat teknologiateollisuudessa keskiviikkona 1. helmikuuta, niillä aiheutetaan suurta haittaa lakon piirissä oleville yrityksille, niiden asiakkaille ja muille kumppaneille. Euromääräisiä menetyksiä on vaikea arvioida, ja menetykset vaihtelevat tietenkin paljon yrityksestä toiseen.
− Yritykset ovat jo joutuneet varautumaan tilanteeseen mahdollisuuksien mukaan, mikä on aiheuttanut monenlaista vaivaa ja varmasti myös kustannuksia. Myös mainehaitta on todellinen menetys, sillä asiakkaille annettuja lupauksia ei voi noin vain pettää, muistuttaa Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi.
Ruohoniemi on pahoillaan myös yritysten työntekijöiden puolesta, sillä liittojen lakkouhkaukset saattavat tulla heille ilmoitusasiana. Työpaikoilla ymmärretään oman yrityksen tilanne ja myös markkinatilanne, ja monen mieleen voi nousta huoli omasta työpaikasta.
− Tuskin lakkoon osallistuvien ostovoima ainakaan kasvaa. Toivottavasti ihmiset myös laskevat, mitä lakkoilulla ihan oikeasti voitetaan. Jos palkkaratkaisut kiihdyttävät entisestään inflaatiota ja nakertavat yritysten kilpailukykyä, ostovoima ei todellakaan kasva. Olen todella huolissani, miten meneillään oleva ruljanssi vaikuttaa pidemmän päälle talouteen ja työllisyyteen, Ruohoniemi painottaa.
Sovittelu jatkuu vielä
Teollisuusliitto, Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja Ammattiliitto Pro ovat uhanneet kolmen vuorokauden lakoilla keskiviikosta 1. helmikuuta alkaen. Lakonuhkien piirissä on yhteensä noin 20 teknologiayritystä, joiden henkilöstömäärä on noin 11 000. Teollisuusliitto on jättänyt myös toisen varoituksen 8.2. uhkaavasta lakosta. Pro on ilmoittanut samoin lakon toisesta vaiheesta 8.2. ja myös kolmannesta vaiheesta 11.2.
Valtakunnansovittelija jatkaa sovittelua Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa tiistaiaamuna. Myös muita lakonuhkia on varauduttu sovittelemaan tiistaina.