katukuva
Uutinen

TES-neuvottelut jatkuvat, sopimukseton tila alkoi

30.11.2022 klo 13.02
Teknologiateollisuuden TES-neuvotteluissa ei syntynyt ratkaisuja vielä marraskuun aikana, joten toimialalla alkaa sopimukseton tila 1. joulukuuta. Neuvottelut kuitenkin jatkuvat ja työnantajan tavoitteena on löytää kompromissi, joka tukee kestävällä tavalla niin kilpailukykyä, työllisyyttä kuin ostovoimaakin. Teknologiateollisuuden kaikki sopimukset päättyivät marraskuun lopussa.

− Neuvotteluja toivottavasti jatketaan tehokkaasti, ratkaisuhakuisesti ja ilman työrauhahäiriöitä. Mitä nopeammin ratkaisut löydetään, sen parempi. Teknologiateollisuuden sopimukset rauhoittaisivat laajemminkin työmarkkinoita ja osoittaisivat vastuuta synkistyvän taloustilanteen keskellä, sanoo Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi.

Ruohoniemen mukaan neuvotteluja on hankalasta asetelmasta huolimatta käyty hyvässä hengessä, ja tekstikysymyksissä on tapahtunut edistymistä monissa neuvottelupöydissä. Odotukset palkkaratkaisun tasosta ovat vielä kaukana toisistaan.

− Taantuman häämöttäessä olisi erityisen arvokasta, että näissä omassa vallassa olevissa asioissa päästäisiin ripeästi ja onnistuneesti maaliin. Lisää epävarmuutta ei tarvita, Ruohoniemi tähdentää.

Ruohoniemen mukaan ratkaisujen lykkääntyminen sopimuksettomaan tilaan on valitettavaa, mutta ei mitenkään tavatonta työmarkkinoilla. Ensimmäinen yritys teknologiateollisuuden sopimuksista oli jo lokakuun puolivälissä.

− Työmarkkinoilla tarvitaan vastuunkantoa ja kykyä sopia hankalissakin tilanteissa. Teknologiateollisuuden neuvotteluosapuolilla on erityisen suuri vastuu, sillä kyse on Suomen suurimmasta vientialasta ja toimialalla on suuri vaikutus koko maan talouteen ja työllisyyteen. Tärkeää on myös osoittaa, että työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmä toimii ja sitä kannattaa kehittää, Ruohoniemi sanoo.

Neuvotteluaikataulut

Neuvottelut toimihenkilösopimuksista jatkuivat myöhään iltaan keskiviikkona, ja uusia aikoja sovittiin lähipäiville ja itsenäisyyspäivän jälkeen. Neuvottelut teknologiateollisuuden työntekijäsopimuksesta jatkuvat sunnuntaina 4. joulukuuta.

/ uutinen ajantasaistettu 1.12. klo 8.00 /

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi, puh. 040 833 9577

*********

Teknologiateollisuuden sopimusalojen pääneuvottelijat:

Toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi, 040 833 9577 (teknologiateollisuuden työntekijät)
Johtaja Johanna Laine, puh. 044 590 7209 (teollisuuden ylemmät toimihenkilöt, suunnittelu- ja konsulttialan ylemmät toimihenkilöt)
Työehtopäällikkö Mika Lallo, puh. 040 083 4412 (teollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöt, tietotekniikan palveluala)