tehdaskuva
Uutinen

Työllisyyden ylle kerääntyy tummia pilviä − vahva tilauskanta kannattelee toistaiseksi teknologiateollisuutta

3.11.2022 klo 13.46
Teknologiateollisuuden tilauskanta on edelleen vahva, mutta kysyntä on alkanut heikentyä syksyn edetessä. Alan tuotanto ja työllisyys pysyvät vielä loppuvuoden kohtalaisen hyvällä tasolla. Ensi vuoden alkupuoliskolla on kuitenkin odotettavissa muutos heikompaan. Myös hyvä työllisyyskehitys on vaarassa.

− Mitään rajua heikentymistä ei ole näillä näkymin edessä, mutta kasvun hiipuminen maailmalla ja euroalueen erittäin vaisu kehitys eivät voi olla vaikuttamatta teknologiateollisuuden ja Suomen vientinäkymiin, sanoo johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras Teknologiateollisuudesta.

Tiedot perustuvat Teknologiateollisuus ry:n tuoreeseen tilauskanta- ja henkilötiedusteluun.

Teknologiayritysten kolmas vuosineljännes oli edelleen hyvä. Yritysten saamien uusien tilausten arvo oli hivenen suurempi kuin edellisellä kvartaalilla ja 17 prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Reaalisesti tilauskertymän kasvu oli vuodentakaisesta selvästi vaatimattomampi, sillä osa arvon kasvusta selittyy kohonneilla tuottajahinnoilla. Tuottajahinnat olivat kolmannella neljänneksellä noin 15 prosenttia korkeammat kuin vuosi sitten.

Heikkenevä suhdanne näkyy etenkin tarjouspyynnöissä. Kysyntätilannetta kuvaava saldoluku painui lokakuussa selvästi pakkaselle (-7), ja luku on nyt heikentynyt viisi perättäistä vuosineljännestä. Saldoluku viestii heikentyneestä kysynnästä markkinoilla.

Teknologiayritysten tilauskannan arvo oli syyskuun lopussa kuusi prosenttia suurempi kuin kesäkuun lopussa ja 10 prosenttia suurempi kuin vuoden 2021 syyskuussa.

Lue lisää Teknologiateollisuus ry:n www-sivulta.