Jarkko Ruohoniemi
Blogi

Neuvottelukierros loppusuoralla – aika neuvotella paikalliset ratkaisut

|
Toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi

Pitkän ja vaiherikkaan neuvottelukierroksen jatkoksi on hyvä keskittyä rakentaviin neuvotteluihin paikallisista palkkaratkaisuista. Ne ovat ensisijainen vaihtoehto kaikilla teknologiateollisuuden sopimusaloilla.

Teknologiateollisuuden työantajat ry:n toinen neuvottelukierros alkaa olla loppusuoralla. Teollisuuden työntekijöitä koskeva työehtosopimus on jo voimassa, ja neuvottelutulokset paria sopimusta lukuun ottamatta sovittuna.

Neuvottelukierros alkoi jo elokuun lopussa vientiliittojen yhteisellä talousseminaarilla. Talouden näkymiä varjosti epävarmuus, palkansaajien ostovoimaa kuritti inflaatio. Lisäksi neuvottelijoiden ajatuksissa kaihersi kesällä solmittu kunta-alan sopimus, joka toi oman vaikeuskertoimensa neuvotteluihin.

Neuvottelut optiovuodesta alkoivat alkusyksystä, mutta osapuolten näkemysten sovittaminen samalle hehtaarille oli mahdotonta.

Pienen hengähdystauon jälkeen siirryttiin täysimittaiselle neuvottelukierrokselle ja tuotiin tekstiesitykset pöytään. Niitä käsiteltiin varsin rakentavassa hengessä, ja vaikeistakin asioista löydettiin osapuolten kesken yhteinen näkemys. Palkkaratkaisu olikin sitten vaikeampi rasti.

Palkkalinja haettiin Bulevardilta – AKT:n toiminta on häikäilemätöntä.

Palkkaratkaisuja neuvoteltiin osapuolten kesken pitkälle tammikuuhun, mutta tulosta ei syntynyt. Tuloksettomien neuvottelujen jälkeen ammattiliitot jättivät lakkovaroituksia.

Lopulta palikat alkoivat loksahdella paikoilleen. Teknologiateollisuuden työnantajat ja Teollisuusliitto pääsivät neuvottelutulokseen helmikuun alkupäivinä valtakunnansovittelijan toimistolla, ja samoihin aikoihin saatiin myös Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton ratkaisu. Syntyi vientivetoisen työmarkkinakierroksen päänavaus. Tällä hetkellä yli 400 000 yksityisen sektorin palkansaajaa on jo päänavauksen mukaisten sopimusten piirissä.

Nyt sitten AKT yrittää yleisen linja ylittämistä massiivisilla lakoillaan satamissa ja kumipyöräliikenteessä. Liiton voimakäyttö on häikäilemätöntä. Täytyy myös ihmetellä AKT:n halua kävellä yli Teollisuusliiton, joka kantoi päänavaajana vastuuta vaikeassa tilanteessa. Työmarkkinoille on syntynyt palkkalinja, ja sen pitää riittää myös AKT:lle.

Nyt on paikallisten palkkaratkaisujen aika.

Kaikkien teknologiateollisuuden työehtosopimusten mukaan palkkojen tarkistamisesta sovitaan ensisijaisesti paikallisesti. Neuvottelujen määräajat vaihtelevat jonkin verran sopimuksesta toiseen, mutta nyt on neuvottelujen aika! Paikallisesti voidaan tarvittaessa sopia myös neuvotteluaikojen pidentämisestä.

Paikallinen palkkaratkaisu on sekä työnantajan että yrityksen henkilöstön kannalta paras vaihtoehto. Avoin keskustelu lisää myös yhteistä ymmärrystä ja vahvistaa osapuolten välistä luottamusta.

Yhdessä sovitussa paikallisessa palkkaratkaisussa voidaan ottaa huomioon työpaikan tilanne niin talouden kuin työllisyydenkin näkökulmasta. Samalla on mahdollisuus tarkastella palkitsemista kokonaisuudessaan ja miettiä yhdessä palkantarkistusten oikeudenmukaista kohdentamista.

Pitkän ja vaiherikkaan neuvottelukierroksen jatkoksi on hyvä keskittyä rakentaviin neuvotteluihin paikallisista palkkaratkaisuista! Kannustan kaikkia tarttumaan toimeen.

Tiedoksi yrityksille:
Teknologiateollisuuden työnantajat pitää uusien työehtosopimusten palkkaratkaisuista ja muusta sisällöstä webinaareja, joiden materiaalit tulevat nähtäville www.teknologiatyonantajat.fi-sivustolle. Sivustolta löytyvät aikanaan myös uudet työehtosopimukset.

 

Jarkko Ruohoniemi

Toimitusjohtaja
Teknologiateollisuuden työnantajat ry