Jarkko Ruohoniemi
Blogi

Työmarkkinakierros etenee surullisen skenaarion kautta

|
Toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi

Työmarkkinaneuvottelujen katkeaminen tuloksettomina, lakkovaroitukset ja ylityökiellot olivat yksi skenaario TES-neuvottelujen kulusta. Syksyn mittaan tämän vaihtoehdon toteutuminen tuli yhä todennäköisemmäksi. Suuri pettymys se on silti.

Neuvottelijana olisin toivonut, että neuvottelupöydissä olisi huolehdittu paitsi palkansaajien ostovoimasta myös kilpailukyvyn säilymisestä sekä työllisyyskasvun edellytyksistä. Toisin kävi.

Teknologiateollisuuden TES-neuvottelut päättyivät maanantaina tuloksettomina lähes kaikilla sopimusaloilla. Tietotekniikan palvelualalla neuvottelut kuitenkin jatkuvat tekstikysymyksistä. Heti tiistaina työnantaja ja sovittelija saivat sitten ison nipun työtaisteluilmoituksia.

Neuvottelut kompastuivat ennen kaikkea kysymykseen palkankorotusten tasosta. Myös palkkaratkaisun rakenne on avoinna kaikissa neuvottelupöydissä.

Työnantaja tuli vastaan kipurajalle

Työnantajapuoli tuli palkansaajia vastaan erittäin pitkälle, kilpailukyvyn ja työllisyyden kannalta kipurajalle. Työnantajapuoli ymmärsi oikein hyvin palkansaajien huolen inflaatiosta ja ostovoimasta. Taloutta pitää kuitenkin katsoa myös pidemmällä sihdillä, jotta emme yhtä ongelmaa korjatessamme aiheuta hallaa myöhemmälle kehitykselle. Jos vientiyritysten kilpailukykyä heikennetään, se ei varmasti paranna kenenkään ostovoimaa eikä yritysten työllistämisedellytyksiä.

Nyt olemme kuitenkin saaneet työtaisteluvaroitukset, ja neuvottelut jatkuvat sovittelijan johdolla. Toivottavasti ostovoimaa, kilpailukykyä ja työllisyyttä tukevat ratkaisut löytyvät mahdollisimman nopeasti. Muuta vaihtoehtoa ei ole, sillä talous on erittäin huteralla pohjalla.

Monien, eri toimialoja edustavien ammattiliittojen yhteinen uhittelu on ollut tämän neuvottelukierroksen valitettava uusi piirre. Kyse on lyhytnäköisestä ja vastuuttomasta voimannäytöstä, jota sopimisjärjestelmä ei pidemmän päälle kestä. Sopimisen kulttuuri ja sopimusjärjestelmän tulevaisuus herättävät jo nyt keskustelua, sillä esimerkiksi teknologiateollisuus joutuu työtaistelu-uhkien alle jo toista kertaa lyhyen ajan sisällä.

Katsotaan, millaisia uutisia lähipäivät tuovat työmarkkinoille. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n hallitus kokoontuu perjantaina. Liiton sopimukset päättyvät kuun lopussa, mutta ainakin sanan säilää on jo teroitettu. Toivottavasti maltti ja harkintakyky säilyvät.

 

Toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi
040 833 9577
@J_Ruohoniemi